Learning never ends

Wat zijn EXIF gegevens en wat kun je ermee?

Alle digitale camera’s die je vandaag de dag kunt kopen slaan de EXIF gegevens van een afbeelding op. Deze gegevens kunnen handig zijn om je fotografie te verbeteren en zijn interessant om te bekijken.

Wat is EXIF?

EXIF is een afkorting voor “Exchangeable image file format” en is ontworpen door de Japan Electronic Industry Development Association.
Eenvoudig gezegd is EXIF een stukje extra informatie (metadata) dat wordt opgeslagen in de foto’s die je maakt in JPEG of TIFF formaat.

Bij de extra informatie die wordt opgeslagen moet je denken aan de datum en tijd waarop de foto gemaakt is, het merk en model van de camera en de GPS-gegevens zoals de breedtegraad en lengtegraad.
Verder worden ook de camera instellingen opgeslagen zoals de sluitertijd, diafragmagetal, en brandpuntafstand, etc.

exif

Welke bestandsformaten worden ondersteund?

EXIF wordt maar door twee afbeelding bestandsformaten ondersteund, namelijk JPEG en TIFF. Dit is geen probleem aangezien de meeste mensen toch in JPEG formaat foto’s maken, maar hoe zit het als je in RAW fotografeert?

Digitale camera fabrikanten laten je niet in de steek, alle fabrikanten hebben hun eigen bestandsformaat. Voor Nikon is dit .NEF en voor Canon .CRW. Deze bestanden slaan dezelfde gegevens op en converteren dit naar EXIF gegevens wanneer je van een RAW foto een JPEG bestand maakt.


De EXIF gegevens kunnen erg leerzaam zijn wanneer je op een later moment je foto’s aan het beoordelen bent. Uit je hoofd zal je de instellingen die je hebt gebruikt tijdens het maken van de foto meestal niet meer weten. Dankzij de EXIF gegevens kun je dit nog wel achterhalen.
Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat een foto van een hardloper niet goed gelukt is omdat er beweging in de foto zit, dan kun je met de EXIF gegevens bekijken welke sluitertijd, diafragma en ISO je gebruikt hebt. Op deze manier kun je bekijken welke instellingen beter hadden gekund.

Er zijn meerdere manieren om de EXIF gegevens van je foto’s te bekijken. Zo kun je in Windows de belangrijkste EXIF gegevens bekijken door met de rechtermuisknop op de foto te klikken en dan Eigenschappen te selecteren en naar het tabblad Details te gaan.
Mac gebruikers kunnen ook met de rechtermuisknop op de foto klikken en vervolgens op Toon info.

Verder heb je ook nog programma’s waarmee je de EXIF gegevens kunt bekijken. Je kunt de EXIF gegevens bekijken met grafische programma’s als:

Adobe Photoshop
Adobe Lightroom
Adobe Photoshop Elements
iPhoto (Mac)
GIMP
Picasa

Daarnaast heb je ook nog programma’s als ExifTool en Opanda IExif waar je EXIF gegevens mee kunt bekijken.