Learning never ends

Foto's maken van mensen of dieren die in beweging zijn.

Bij een foto maken van een beweging maak je natuurlijk alleen maar een foto van 1 moment. Het is geen video met bewegende beelden.
Door de foto met bepaalde instellingen te maken, kun je wel de suggestie van beweging wekken.

Hierbij enkele tips:

Camera

Bij het maken van foto's van een bewegend onderwerp is timing een heel belangrijke factor om een goede foto te maken. Een camera, die veel beelden per seconde kan maken en ook een goede autofocus heeft, kan daar zeker bij helpen. De meeste moderne camera's kunnen 5 tot 6 opnames per seconde maken en daarmee kom je al een heel eind. Ook belangrijk is dat de opnames snel achter elkaar genomen kunnen worden en dat de geheugenkaart snel genoeg is op dat op te slaan.

vliegende vogels

Timing

Ook al heb je een geschikte camera dan nog is het belangrijk om precies het juiste moment vast te leggen. Daar moet je geduld en een beetje talent voor hebben. Kijk alvast een beetje vooruit. Wat kan ik straks voor actie verwachten? Is het moment daar? Maak dan zoveel mogelijk opnames.

sport handbal

Sluitertijd

Met een korte sluitertijd wordt de opname als het ware bevroren.
Een sluitertijd van 1/250 sec zou snel genoeg moeten zijn om lopende mensen te bevriezen. Als je onderwerp sneller beweegt, is een sluitertijd van 1/500 sec geschikter.

Je kunt er ook voor kiezen om een lange sluitertijd in te stellen, zo benadruk je juist de beweging.

Camera meebewegen

Probeer de camera mee te bewegen met de snelheid van het onderwerp dat je op de foto wilt zetten. Zo krijg je het bewegende voorwerp scherp op de foto en zal juist de achtergrond wazig worden, wat een super gaaf dynamisch effect geeft!

wielrenner scherpte