Learning never ends

food photography
Mooie foto’s maken van eten noemen we food fotografie. Maar hoe doe je dat eigenlijk, eten en drinken fotograferen? Hoe zorg je voor mooi opgemaakte borden en wat voor belichting heb je nodig voor voedsel fotografie?

Tips om eten te fotograferen

1. Gebruik zacht daglicht

Fotografie is schrijven met licht. Bij food fotografie is dat niet anders. Gebruik maken van goed licht, dat bepaald hoe mooi jouw eten op de foto komt te staan.

Maar wat is goed licht om eten te fotograferen?

Zacht daglicht – Meestal werkt zacht daglicht het beste! Simpel zacht daglicht, met de juiste richting, werkt vaak perfect om mooie foto’s van eten te maken.

2. Juiste richting van licht

De richting van licht is bij elke fotografie soort een belangrijk element. Het bepaald de diepte in je beeld en geeft een gevoel van driedimensionaliteit of juist niet aan je foto.

Wat is de juiste richting van licht als je food foto’s wilt maken?

De “juiste” richting van licht is erg afhankelijk van wat je voor sfeer neer wilt zetten met jouw voedsel fotografie. Ga je voor donker of wil je een lichte foto.

Ga je voor een donkere foto, dan is strijklicht een goede keuze. Met strijklicht kun je veel diepte geven aan het eten wat je fotografeert. Zo maak je food foto’s met een groot dynamisch bereik. Dit betekent dat sommige delen van de foto misschien compleet zwart of juist wit zullen zijn.

Niet elke camera kan even goed met een groot dynamisch bereik situatie omgaan. Daarmee bedoel ik te zeggen dat niet elke camera geschikt is om tegelijk detail in de schaduwen en licht delen van een foto te laten zien.

Wil je meer voor een lichte foto, dan kun je werken met frontaal licht. Hierbij vul je de schaduwen zoveel mogelijk in, zonder het beeld “plat te slaan”. Een goede optie is diffuus licht van boven op een tafel laten vallen.

3. Fotografeer van boven

Door eten van boven te fotograferen, kun je mooie overzichtsfoto’s maken. Het is een ideale manier om een verhaal te vertellen met jouw food foto’s.

Zo kun je bijvoorbeeld laten zien welke ingrediënten er gebruikt zijn i.c.m. het eindresultaat op het bord.

4. Fotografeer van voren

Door het eten niet van boven maar juist van voren te fotograferen, kun je veel meer spelen met scherptediepte. Op die manier kun je een bepaald element in de food foto benadrukken.

Spelen met scherptediepte kun je versterken door gebruik te maken van een objectief met een langer brandpuntsafstand en een wijde diafragma opening. Een 50mm lens is vaak zeer geschikt voor het maken van mooie detail foto’s.

5. Gebruik een plantenspuit

Een veelgebruikte accessoire tijdens food fotografie is de plantenspuit. Door het eten wat je fotografeert van een klein laagje water te voorzien, ziet het er nog smakelijker uit.

Alles krijgt meer glans en dat zie je terug in de foto. Je kunt overigens ook wat olie gebruiken, zoals olijfolie.

6. Kies een passende ondergrond

De ondergrond is een zeer bepalend onderdeel als je food foto’s maakt. Zeker bij food fotografie van boven is het zeer belangrijk een complementaire ondergrond te kiezen.

Met de ondergrond zet je een bepaalde sfeer neer in je foto.

Om een goede ondergrond te kiezen voor jouw voedsel foto’s, kun je van alles gebruiken. Denk aan dingen die je sowieso in de keuken gebruikt, maar bijvoorbeeld ook verschillende tafels met diverse structuren zijn uitermate geschikt.