Learning never ends

Een leuke, maar best lastige fotografievorm is sportfotografie.

Wat komt er zo al kijken bij sportfotografie?

sportfotografie

Camera

Bij sportfotografie is timing een heel belangrijke factor om een goede foto te maken. Een camera, die veel beelden per seconde kan maken en ook een goede autofocus heeft, kan daar zeker bij helpen. De meeste moderne camera's kunnen 5 tot 6 opnames per seconde maken en daarmee kom je al een heel eind. Ook belangrijk is dat de opnames snel achter elkaar genomen kunnen worden en dat de geheugenkaart snel genoeg is op dat op te slaan.

Timing

Ook al heb je een geschikte camera bij sportfotografie is het belangrijk om precies het juiste moment vast te leggen. Daar moet je geduld voor hebben en een beetje talent voor hebben. Kijk alvast een beetje vooruit. Wat kan ik straks voor actie verwachten?
Is het moment daar? Maak dan zoveel mogelijk opnames.

sport handbal

Objectieven

Grote teleobjectieven worden bij sportfotografie veel gebruikt. Of dat echt nodig is, hangt af van de sport waar je opnames van maakt.
Bij een sport als voetbal kan een teleobjectief heel nuttig zijn, maar bij sporten als wielrennen, waar je redelijk dicht bij kunt komen, is het minder relevant.

sport wielrennen

Autofocus

Als sporters snel bewegen, dan is scherpstellen vaak lastig. Een goede autofocus is erg belangrijk, want een te langzame of onnauwkeurige autofocus kan je opname goed verknallen. De meeste camera’s hebben tegenwoordig een goede autofocus.

Beweging

Bij sportfotografie wordt het moment helemaal stilgelegd. Hoe korter de sluitertijd, hoe beter het is. Is het onderwerp dicht bij, dan moet de sluitertijd zeker kort zijn. Het onderwerp beweegt dan namelijk relatief gezien veel sneller.

Je kunt het ook anders doen door juist met een langere sluitertijd te werken en met het object mee te bewegen.
Probeer ook eens andersom te denken en juist met een langere sluitertijd te werken. Zo kun je beweging goed weergeven.

sport motorsport