Learning never ends

Landschapsfotografie.
landschap

Landschapsfotografie is misschien wel de moeilijkste tak van sport. Een veelgehoorde opmerking van fotografen die terugkomen van vakantie is dat 'het in het echt veel mooier was'. Herken je dit? Dan geef ik hierbij enkele tips:

1. Kijk eerst naar de weersverwachting

In landschapsfoto’s is vaak de lucht te zien. Een strakblauwe hemel is natuurlijk heerlijk, maar een dikke regenbui maakt een foto enorm indrukwekkend. Het zijn vaak de luchten die de sfeer aan je landschapsfoto maken.

2. Fotografeer vóór zonsopkomst en ná zonsondergang

Het klinkt misschien cliché maar het blijft een feit dat rond zonsopkomst en zonsondergang het licht gewoon het mooist is. Dat begint overigens al ver vóór zonsopkomst of duurt tot ver ná zonsondergang. Heb je een mooie plek in gedachten, zorg dan dat je minstens een half uur voor de zon opkomt ter plaatse bent want dan heb je al intense kleuren in de lucht. Als de zon eenmaal op is, is het contrast soms al veel te groot voor mooie foto’s. Daar heb je veel minder last van vóórdat de zon er is. Hetzelfde geldt voor de zonsondergang. Ga niet weg als de zon weg is maar blijf nog minstens een half uur hangen.

3. Maak gebruik van het gouden uurtje

Het gouden uur wordt ook wel het magische uur genoemd. Het is de korte periode na zonsopkomst en vóór zonsondergang. De korte periode voor zonsopkomst en na zonsondergang wordt het blauwe uurtje genoemd. Tijdens het blauwe uurtje heeft de lucht vaak een intens blauwe kleur, deze vormt een fraai contrast met de skyline van de stad. Het is extra mooi als wolken zorgen voor extra structuur in de lucht. Dit is hét moment om avondfoto's te maken!

In de praktijk is het blauwe uur soms een kwartier, soms meer dan een uur. Dit hangt af van waar je bent en hoe snel het donker wordt. Fotograferen tijdens het blauwe uur vergt enige planning.

TIP: Gebruik de app Magic Hour, die geeft aan wanneer het gouden uurtje is op jouw locatie.

5. Gebruik waterpartijen in je foto

Op landschapsfoto’s is vaak water aanwezig. Water zorgt ervoor dat licht vaak veel mooier is, denk aan merengebieden of de Waddeneilanden, en zorgt voor mooie bewolking. Water kun je ook gebruiken voor mooie reflecties waardoor je twee kleurrijke hemels voor de prijs van één hebt. Water hoeft overigens niet altijd een meer te zijn, nat zand of een klein plasje is soms al voldoende.

6. Gebruik een mooie voorgrond

Een mooie voorgrond zorgt ervoor dat de foto interessant is en begeleidt je oog naar de verte. Maak de voorgrond niet té interessant want dan blijft je oog daar hangen, het moet inleidend zijn.

7. Gebruik een statief

Oei, dat is misschien niet de tip die je wilt horen. Velen vinden een statief best onhandig en het beperkt je in je bewegingsvrijheid. Toch heeft het een enorme meerwaarde. Als je ver vóór zonsopkomst in het veld staat is het gewoon te donker om mooie foto’s te maken uit de hand. Of je moet je ISO zó hoog zetten dat het gewoon zonde is met al die ruis. Verder kun je met statief ook makkelijk je sluitertijd verlengen zodat water mooi glad wordt of de wolken wat uitvegen.

8. Zorg voor een mooie compositie

 zie hiervoor het artikel: https://hetdigitaleplaatje.nl/educatie/compositie