Learning never ends

Stadsfotografie

Stadsfotografie, stiekem best een type fotografie die iedereen weleens uitvoert. Of je nu in je eigen stad of dorp weleens foto's maakt, of dat je een dagje weg gaat naar een andere stad tot zelfs op vakantie, veel fotografen leggen de stedelijke omgeving vast.

Bij stadsfotografie kun je aan diverse onderwerpen denken.
Wat je wilt fotograferen is uiteraard persoonlijk.

Architectuur

Architectuur in een stad betekent allerlei mooie vormen. Met deze vormen kun je goed spelen. Zet je het hele gebouw op de foto of juist maar een klein stukje ervan? Of fotografeer je het liefst een aantal gebouwen naast elkaar? Wees niet bang om eens wat anders te proberen of om een ander standpunt te kiezen tijdens het fotograferen. Zo kan een gebouw dat statisch lijkt toch ineens voor verrassingen zorgen en creëer je nieuwe vormen.

stadsfotografie architectuur

Bij het fotograferen van architectuur wordt er meestal gefotografeerd met een groothoeklens. Hiermee kun je bijvoorbeeld een gebouw in zijn geheel op de foto zetten. Voor meer gedetailleerde architectuurfotografie gebruik je een telelens. De finesse komt naar voren en er kunnen interessante patronen ontstaan. Maak gebruik van lage ISO-waarden en kleine diafragma’s.

Mensen

Mensen zorgen ervoor dat een stad leeft. Het kan dan ook mooie plaatjes opleveren als je deze mensen, inwoners van de stad of juist toeristen, weet vast te leggen. Echter moet hierbij wel op de privacy gelet worden.
Wil je mensen overduidelijk op de foto hebben? Vraag het dan eerst even. Maak gebruik van natuurlijk licht en vermijd de flits om te voorkomen dat de foto een hard karakter krijgt.

stadswandeling dame broodnodig

Stadsgezicht

Het stadsgezicht is vaak een iconisch beeld van de stad. Neem bijvoorbeeld Amersfoort, iedereen herkent daar de Koppelpoort. Deze plek is natuurlijk al duizenden keren gefotografeerd. Bekijk deze plek dan eens vanuit een ander standpunt om de foto uniek te maken. Ook kan je een hoogtepunt in de stad opzoeken. Het is handig om vooraf uit te zoeken waar deze punten zijn en welk beeld je van de stad vanaf daar krijgt. Door foto’s van stadsgezichten te bewerken naar zwart-wit afbeeldingen leg je de nadruk op contrasten en vormen, hierdoor zal bijvoorbeeld het stadsgezicht nog beter uitkomen op de foto. Beter is de plekjes in de stad op te zoeken, waar niet iedereen een foto van maakt, maar wel uniek is.

stadsfotografie oude gebouwen

Reflectie

Weerspiegeling vind je overal in een stad. Van autospiegels en ramen van winkels tot aan de weerspiegeling in de rivier of regenplassen. Je kunt hiermee op een speelse manier de stad vastleggen. De stad wordt zo in spiegelbeeld gefotografeerd of het lijkt alsof de gebouwen bewegen.

stadsfotografie

Lokale gewoontes

Erg leuk om vast te leggen op foto’s zijn lokale gewoontes, tradities of typisch herkenbare dingen in een stad. Zo heb je in Amersfoort de rondvaartbootjes, in Amsterdam de fietsen en in Londen de wachters in rood uniform. Zo geef je in jouw foto het karakter van de stad weer. Probeer de lokale gewoontes niet in scène te zetten. Fotografeer in het moment voor een zo getrouw mogelijke foto die een beeld geeft van het dagelijks leven in de stad.

Stadsfotografie grachten


Kijken, zien en fotograferen.

Stadsfotografie is vooral een kwestie van rondwandelen, goed kijken en zien. Daarna veel fotograferen.